asd

Miksi Joulua Vietetään

Tärkeät päivämäärät ja numerot

Aika Tapahtuma Yksityiskohdat
n. 336 jaa. Ensimmäinen joulun vietto Rooman kirkon varhaisin maininta joulusta
25. joulukuuta Joulupäivä Jeesuksen syntymän juhlapäivä
4. vuosisata Joulun vakiinnuttaminen Joulun vieton vakiintuminen kristilliseksi juhlapäiväksi
1870 Joulusta tulee Yhdysvalloissa virallinen juhlapäivä Joulun virallistaminen Yhdysvalloissa

Johdanto

Joulua vietetään kristillisenä juhlapäivänä Jeesuksen Kristuksen syntymän kunniaksi. Vaikka Jeesuksen tarkka syntymäpäivä ei ole tiedossa, joulua juhlitaan 25. joulukuuta, mikä on valittu juhlapäiväksi useista historiallisista ja symbolisista syistä.

Joulu on paitsi uskonnollinen juhla, myös laajalti vietetty kulttuurinen ja kaupallinen tapahtuma.

Joulun uskonnollinen merkitys

Jeesuksen syntymä

Joulun uskonnollinen merkitys juontaa juurensa Uuden testamentin kertomukseen Jeesuksen syntymästä Betlehemissä. Tämä tapahtuma on kristinuskon keskeinen osa, ja sen juhlistaminen alkoi Rooman kirkossa 300-luvulla. Joulun vietto symboloi Jeesuksen syntymän kautta maailmaan tulleen pelastuksen ja toivon juhlistamista.

Joulun ajankohta

Ensimmäinen virallinen maininta joulun vietosta 25. joulukuuta on peräisin vuodelta 336 jaa. Roomasta.

Päivämäärän valinta liittyi todennäköisesti pyrkimykseen korvata pakanalliset juhlat, kuten Saturnalia ja Mithran syntymäpäivä, kristillisellä juhlalla. Tämä auttoi kirkkoa levittämään kristillisiä perinteitä ja integroimaan ne olemassa oleviin kulttuurisiin tapoihin.

Joulun perinteet ja tavat

Joulukuusi ja koristeet

Joulukuusi on yksi tunnetuimmista joulun perinteistä. Sen koristelu juontaa juurensa Saksasta, ja tapa levisi muihin maihin 1800-luvulla. Kuusen koristelu valoilla, palloilla ja tähdillä symboloi valoa ja toivoa pimeimpänä vuodenaikana. Myös kranssit, mistelinoksat ja kynttilät ovat suosittuja joulukoristeita.

Lahjojen antaminen

Lahjojen antaminen jouluna liittyy sekä kristillisiin että pakanallisiin perinteisiin. Yksi varhaisimmista viitteistä lahjojen antamiseen liittyy itämaan tietäjien lahjoihin Jeesus-lapselle.

Nykyään lahjojen antaminen on keskeinen osa joulunviettoa, ja siihen liittyy myös myyttinen hahmo, Joulupukki, joka perustuu Pyhään Nikolaokseen, hyväntekeväisyyden ja lasten suojeluspyhimykseen.

Jouluruuat

Joulun aikaan syödään perinteisesti erityisiä ruokia ja herkkuja. Monet perinteet vaihtelevat alueittain, mutta yleisiä ruokia ovat kinkku, kalkkuna, piparkakut ja joulutortut. Suomessa joulupöytään kuuluvat usein laatikot, rosolli ja riisipuuro.

Johtopäätös

Joulua vietetään Jeesuksen Kristuksen syntymän kunniaksi, ja sen merkitys on sekä uskonnollinen että kulttuurinen.

Joulun viettoon liittyy monia perinteitä, jotka juontavat juurensa sekä kristillisistä että pakanallisista tavoista. Joulu on aikaan, jolloin perheet kokoontuvat yhteen, ja se tuo mukanaan valon ja toivon sanoman keskellä pimeintä vuodenaikaa.

- Mainos -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uutiset

Viimeaikaiset