Miksi Pääsiäistä Vietetään

Tärkeät päivämäärät ja numerot

Aika Tapahtuma Yksityiskohdat
n. 30 jaa. Jeesuksen ylösnousemus Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen ajankohta
325 jaa. Nikaian kirkolliskokous Pääsiäisen ajankohdan määritys
40 päivää ennen pääsiäistä Paaston alku Laskiaistiistai
Perjantai ennen pääsiäistä Pitkäperjantai Jeesuksen ristiinnaulitseminen
Sunnuntai pääsiäisen jälkeen Pääsiäissunnuntai Jeesuksen ylösnousemus

Johdanto

Pääsiäinen on kristillinen juhla, jota vietetään Jeesuksen Kristuksen ylösnousemuksen kunniaksi. Se on kristillisen kirkon tärkein juhla, ja sen juuret ulottuvat varhaisiin kristillisiin aikoihin. Pääsiäinen symboloi elämän voittoa kuolemasta ja synnin anteeksiantoa, ja se on keskeinen osa kristillistä uskoa.

Pääsiäisen uskonnollinen merkitys

Jeesuksen ylösnousemus

Pääsiäinen perustuu Uuden testamentin kertomukseen Jeesuksen ylösnousemuksesta kolmantena päivänä hänen ristiinnaulitsemisensa jälkeen.

Tämä tapahtuma on kristinuskon ytimessä, sillä se todistaa Jeesuksen voiton kuolemasta ja synnistä. Ylösnousemus vahvistaa kristillisen uskon keskeisen opetuksen, että Jeesus on Jumalan Poika ja ihmisten pelastaja.

Paasto ja valmistautuminen

Pääsiäistä edeltää 40 päivän paaston aika, joka alkaa tuhkakeskiviikkona. Paaston aikana kristityt harjoittavat itsetutkiskelua, rukousta ja katumusta valmistautuakseen pääsiäisen juhlintaan. Paaston viimeinen viikko, jota kutsutaan hiljaiseksi viikoksi, sisältää tärkeitä tapahtumia, kuten palmusunnuntain, kiirastorstain ja pitkäperjantain.

Pääsiäisperinteet

Pääsiäismunat ja -pupu

Monet pääsiäisperinteet juontavat juurensa vanhoihin pakanallisiin ja kevään juhliin. Pääsiäismunat symboloivat uutta elämää ja ylösnousemusta, ja niiden maalaaminen ja koristelu on suosittu tapa juhlistaa pääsiäistä. Pääsiäispupu taas liittyy hedelmällisyyden symboliikkaan ja tuo usein lapsille pääsiäismunia ja karkkeja.

Pääsiäiskirkko ja -jumalanpalvelukset

Kristityt ympäri maailmaa osallistuvat pääsiäisaamuna jumalanpalveluksiin, joissa juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta. Näihin palveluksiin kuuluu usein erityisiä rukouksia, virsiä ja ehtoollinen. Monissa kirkoissa pidetään myös pääsiäisyön messu, joka alkaa lauantai-iltana ja päättyy pääsiäissunnuntain aamunkoitteessa.

Pääsiäisen ajankohta

Pääsiäisen ajoitus

Pääsiäisen ajankohta määräytyy ensimmäisen täysikuun jälkeisenä sunnuntaina kevätpäiväntasauksen jälkeen. Tämä tarkoittaa, että pääsiäinen voi osua mihin tahansa ajankohtaan maaliskuun 22. ja huhtikuun 25. päivän välillä.

Tämä ajoitus juontaa juurensa Nikaian kirkolliskokoukseen vuodelta 325 jaa., jolloin päätettiin yhtenäistää pääsiäisen juhliminen.

Johtopäätös

Pääsiäinen on kristinuskon keskeisin juhla, joka symboloi Jeesuksen Kristuksen ylösnousemusta ja voittoa kuolemasta.

Sen vietto sisältää syvällisiä uskonnollisia merkityksiä sekä monia perinteitä, jotka yhdistävät kristillisen uskon ja vanhat kevään juhlat. Pääsiäisen sanoma elämän uudistumisesta ja toivosta on tärkeä osa kristillistä perinnettä ja kulttuuria.

- Mainos -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uutiset

Viimeaikaiset