Jalkapallon pahamaineisimmat tragediat

Jalkapallo ei ole vain peli, vaan myös taide, joka yhdistää miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Tämän värikkään pelin takana on kuitenkin traagisia hetkiä, jotka ovat jättäneet lähtemättömän jäljen jalkapallon historiaan. Tässä artikkelissa tarkastelemme jalkapallomaailman näkyvimpiä tragedioita, joita katutaan ja muistetaan vielä tänäkin päivänä.

Gadsby Parkin tragedia (1985)

Yksi Britannian jalkapallohistorian pahimmista tapahtumista oli jalkapallofanien välinen yhteenotto Bradford Cityn ja Leeds Unitedin jalkapalloseurojen välisen ottelun aikana. Gedsby Parkin tulipalossa 11. toukokuuta 1985 kuoli 56 ihmistä.

Hillsboroughin stadionin tragedia (1989)

Jalkapallohistorian dramaattinen päivä tapahtui 15. huhtikuuta 1989 Sheffieldissä, Englannissa, Hillsborough-stadionilla. Liverpoolin ja Nottingham Forestin välisen FA Cupin välieräottelun aikana fanijoukko jäi loukkuun yhteen sektorista, mikä johti 96 ihmisen traagiseen kuolemaan.

Supernaval-katastrofi (1964)

Estadio Nacional -stadion Limassa, Perussa oli kauhean katastrofin tapahtumapaikka vuonna 1964. Perun ja Argentiinan välisen ottelun aikana, kun stadionilla oli noin 53 000 fania, monet heistä yrittivät kiivetä yhden seinän yli stadionille. Tämä aiheutti paniikkia ja joukkopainetta, ja seurauksena oli 328 kuollutta ja satoja loukkaantuneita.

Chapecoensen lento-onnettomuus (2016)

Marraskuussa 2016 jalkapallomaailma menetti brasilialaisen Chapecoensen joukkueen. Heidän lentokoneensa syöksyi maahan yrittäessään laskeutua Medelliniin, Kolumbiaan. Onnettomuudessa kuoli 71 ihmistä, joiden joukossa oli monia pelaajia ja seuran jäseniä. Jopa verovapaat nettikasinot keskeyttivät vedonlyönnin hyväksymisen tämän joukkueen tapahtumiin. Tragediat eivät siis vaikuta vain urheilumaailmaan.

Hazellin tragedia (1985)

Liverpoolin ja Juventuksen välinen Euroopan cupin loppuottelu, joka pelattiin Heyselle-stadionilla Brysselissä Belgiassa 29. toukokuuta 1985, muuttui painajaiseksi. Molempien joukkueiden fanit aloittivat konfliktin, joka aiheutti paniikkia ja joukkotappelun. Sen seurauksena 39 ihmistä kuoli ja satoja loukkaantui.

Brooklynns-stadionin tragedia (2001)

Huhtikuussa 2001 tapahtui uusi tragedia Estadio Monumental -stadionilla Limassa Perussa. Sporting Cristalin ja Allianza Liman välisen ottelun aikana stadionilla oli paljon katsojia, ja massiivinen tungos johti 117 ihmisen kuolemaan ja lukuisiin loukkaantumisiin.

Ganca-stadionin tragedia (2001)

Ghanan pääkaupungissa Accrassa tapahtui hirvittävä tragedia Ganca-stadionilla toukokuussa 2001. Ashanti Goldfieldsin ja Kumasi Asantekotokon välisen jalkapallo-ottelun aikana monet katsojat yrittivät päästä täpötäydelle stadionille yhden sisäänkäynnin kautta, mikä aiheutti paniikkia ja massiivisen tungoksen. Tämän seurauksena 126 ihmistä kuoli ja satoja loukkaantui.

Tragedia Estudiantes-stadionilla (1968)

Vuonna 1968 Estudiantesin stadion La Platassa Argentiinassa oli traagisen katastrofin näyttämönä Estudiantesin ja Arsenalin välisen ottelun aikana. Sadat fanit, jotka halusivat poistua täpötäydeltä stadionilta, yrittivät päästä aidan läpi, ja siitä seuranneessa tungoksessa ja paniikissa kuoli 74 ihmistä ja monet loukkaantuivat.

Port Saidin stadionin murhenäytelmä (2012)

Vuonna 2012 Port Saidin stadionilla Egyptissä tapahtui kauhea tragedia Al-Masryn ja Al-Ahlyn välisen ottelun aikana. Ottelun päätyttyä puhkesi yhtäkkiä fanien joukkotappelu ja yhteenotto, jonka seurauksena 74 ihmistä kuoli ja monet loukkaantuivat.

Tragedia Old Trafford Stadiumilla (1941)

Toisen maailmansodan aikana Englannin Manchesterissa sijaitseva Auld Trafford -stadion oli armeijan puolustuskäytössä. Maaliskuun 11. päivänä 1941 stadionista tuli tragedian tapahtumapaikka, kun Luftwaffen pommikone syöksyi siihen. Tapahtuma johti kolmeen kuolonuhriin ja moniin loukkaantumisiin, ja se on edelleen yksi stadionin ja jalkapallon historian synkimmistä sivuista sodan aikana.

Tämä tragedia muistuttaa meitä siitä, miten sota voi vaikuttaa viattomimpiin ja viihdyttävimpiin paikkoihin, kuten jalkapallostadioniin.

5 jalkapallojoukkuetta, jotka ovat selvinneet tragedioista ja palanneet peliin:

  • Manchester City (1966). Vuonna 1966 Manchester Cityn joukkuetta kuljettanut lentokone syöksyi maahan Manchesterin lentokentällä. Ihme kyllä kukaan ei loukkaantunut, ja joukkue jatkoi esityksiään kauheasta tapahtumasta huolimatta.
  • Chapecoense (2016). Vuonna 2016 tapahtuneen lento-onnettomuuden jälkeen Chapecoensen joukkue kärsi tragediasta, jossa monet pelaajat menettivät henkensä. He pystyivät kuitenkin toipumaan ja palaamaan pelikentille jatkaen matkaansa jalkapallon parissa.
  • Torino (1949). Vuonna 1949 Torinon joukkuetta kuljettanut lentokone syöksyi maahan yrittäessään laskeutua. Tämä tapaus vaati monien pelaajien hengen, mutta seura pystyi toipumaan ja jatkamaan esityksiään.
  • Manchester United (1958). Manchester Unitedin lento-onnettomuus Münchenissä vuonna 1958 oli yksi seuran historian pahimmista hetkistä. Kauheasta menetyksestä huolimatta joukkue pystyi toipumaan ja jatkamaan esityksiään.
  • Zamalek (1974). Egyptiläinen Zamalek-joukkue koki tragedian vuonna 1974, kun heidän linja-autonsa törmäsi junaan. Pelaajien ja valmentajan menetyksestä huolimatta he pystyivät kokoamaan uuden joukkueen.

Nämä tarinat korostavat joukkueiden ja fanien rohkeutta ja kykyä selvitä vaikeista hetkistä ja palata peliin pahimpienkin tragedioiden jälkeen.

Jalkapallomaailman traagiset tapahtumat muistuttavat meitä siitä, että turvallisuus stadioneilla ja pelisääntöjen noudattaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä. Näiden tragedioiden historia opettaa meille varovaisuutta ja huolta faneista, heidän hengestään ja turvallisuudestaan sekä siitä, mitä menneisyydestä voidaan oppia, jotta vastaavat tapahtumat voidaan estää tulevaisuudessa.

- Mainos -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uutiset

Viimeaikaiset