asd

Miksi Pyhäinpäivää Vietetään

Tärkeät päivämäärät ja numerot

Aika Tapahtuma Yksityiskohdat
4. vuosisata Varhaisimmat pyhimysten muistopäivät Marttyyrien muistopäiviä vietettiin eri aikoina
609 Pantheon pyhitetään pyhimyksille Paavi Bonifatius IV omistaa Pantheonin pyhimyksille
731-741 Paavi Gregorius III määrää marraskuun 1. päivän Roomassa vietetään kaikkien pyhimysten juhlaa
835 Paavi Gregorius IV laajentaa juhlan Kaikkien pyhimysten päivä määrätään koko katoliselle kirkolle
10. vuosisata Kaikkien sielujen päivä perustetaan Marraskuun 2. päivä omistetaan vainajien muistolle

Johdanto

Pyhäinpäivä, eli kaikkien pyhimysten päivä, on kristillinen juhla, jota vietetään vuosittain 1. marraskuuta. Juhla on omistettu kaikille pyhimyksille, sekä tunnetuille että tuntemattomille, ja sen tarkoitus on kunnioittaa heidän muistoaan ja esimerkkiään.

Pyhäinpäivän historia

Varhaisimmat juhlat

Pyhimysten muistopäivät saivat alkunsa kristinuskon varhaisina vuosisatoina, kun marttyyrien muistoa kunnioitettiin heidän kuolinpäivinään. Näiden muistopäivien määrä kasvoi nopeasti, ja paikalliset seurakunnat alkoivat viettää yhteistä juhlaa kaikkien marttyyrien kunniaksi.

Pantheonin pyhitys

Vuonna 609 paavi Bonifatius IV omisti Rooman Pantheonin “Neitsyt Marialle ja kaikille marttyyreille”. Tämä oli merkittävä askel kohti kaikkien pyhimysten juhlan vakiinnuttamista.

Marraskuun 1. päivän vakiinnuttaminen

Paavi Gregorius III (731-741) määräsi 1. marraskuuta kaikkien pyhimysten päiväksi Roomassa, ja paavi Gregorius IV (827-844) laajensi tämän juhlan koko katoliselle kirkolle.

Kaikkien sielujen päivä

  1. vuosisadalla lisättiin toinen juhlapäivä, kaikkien sielujen päivä, jota vietetään 2. marraskuuta. Tämä päivä on omistettu kaikkien vainajien muistolle ja erityisesti niiden, jotka ovat puhdistuksessa matkalla kohti taivasta.

Juhlan merkitys ja perinteet

Pyhäinpäivä on tärkeä juhla monille kristillisille kirkoille, kuten katolisille, ortodokseille, luterilaisille ja anglikaanisille kirkoille. Se on päivä, jolloin muistetaan ja kunnioitetaan kaikkia pyhimyksiä ja marttyyreitä, jotka ovat eläneet uskossa ja antaneet esimerkin kristillisestä elämästä.

Juhlaan liittyy monia perinteitä, kuten kirkossa käynti, rukoukset vainajien puolesta, hautausmaiden vierailut ja kynttilöiden sytyttäminen haudoille. Monissa maissa tämä päivä on myös yleinen vapaapäivä, jolloin perheet kokoontuvat muistamaan ja kunnioittamaan edesmennytä.

Halloween ja pyhäinpäivä

Pyhäinpäivän aatto, 31. lokakuuta, tunnetaan nimellä Halloween, joka on lyhenne englanninkielisestä termistä “All Hallows’ Eve”. Tämä ilta on saanut vaikutteita sekä kristillisistä että kelttiläisistä perinteistä ja on nykyisin suosittu juhla erityisesti Yhdysvalloissa ja muissa länsimaissa.

Johtopäätös

Pyhäinpäivää vietetään kunnioittaakseen kaikkia pyhimyksiä ja marttyyreitä, tunnettuja ja tuntemattomia, jotka ovat antaneet esimerkin kristillisestä elämästä.

Tämä juhla on tärkeä osa kristillistä perinnettä ja muistuttaa meitä pyhimysten merkityksestä ja heidän esimerkistään uskossaan. Pyhäinpäivä tarjoaa myös tilaisuuden muistaa ja rukoilla kaikkien vainajien puolesta.

- Mainos -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uutiset

Viimeaikaiset