asd

Kuuluisia Suomalaisia Artisteja

Suomessa on aina ollut taitavia artisteja ja myöhemmin myös bändejä. Monet heistä ovat myös menestyneet kansainvälisesti. Suomi on ollut pitkään jäljessä muista maista, kun esimerkiksi Amerikka on tuottanut maailmaan monia kansainvälisesti merkittäviä ja suosittuja laulajia ja bändejä. Nykyään kuitenkin Suomi näyttää edistyvän hyvin myös ulkomailla.

Suomalainen musiikki ulkomailla

Ensimmäisen merkittävän kansainvälisen menestyksen suomalaisista bändeistä on saavuttanut Hanoi Rock –niminen rockbändi. Se teki 1980-luvulla ulkomaakiertueen ainakin Ruotsissa, Japanissa ja Yhdysvalloista ja saavutti valtavan suosion. Bändi kuitenkin hajosi pian rumpalinsa traagisen kuoleman jälkeen.

Bändillä on kuitenkin ollut suuri merkitys ja vaikutus, sen faneja löytyy edelleen monista bändeistä.

90-luvulla ja 00-luvulla myös suomalainen hevi ja metal valloittivat maailman, ja sellaiset yhtiöt kuten Nightwish, Children of Bodom, HIM, Stratovarius sekä Metallica ovat saavuttaneet suuren suosionsa ulkomailla ja myyneet levyjään menestyneesti.

Suomalainen pop-musiikki on saavuttanut suosionsa erityisesti Euroopassa. Pop-musiikkia ovat soittaneet The Rasmus, Sunrise Avenue sekä Bomfunk MC, jonka kahdesta kappaleesta on tullut suurhittejä.

The Rasmus

Indie pop eli itsenäinen pop alkoi yleistyä 2000-luvulla. Indielle on ominaista omintakeisuus ja pohjoiset eksoottiset piirteet. Varsinkin 22-pistepirkko on ollut tunnettua Manner-Euroopassa jo pitkään. Suomalaisista artisteista myös M.A. Numminen edustaa indie popia, ja hän on tehnyt aktiivisesti kiertueita Saksassa ja Ruotsissa.

Myös Oulussa vuonna 2008 perustettu bändi Sateliite Stories soittaa indie popia, ja se on tehnyt kiertueita Roskildessä ja Japanissa ainoana suomalaisbändinä. Myös elektroninen pop on edistynyt LCMDF-bändin ansiosta.

Euralainen muusikko Ville Virtanen on saavuttanut suurta suosiotaan maailmalla elektronisella Darude ja Sandstorm -biisillään. Myös muut artistit ja bändit ovat saavuttaneet menestystä elektronisen popin alueella: esimerkiksi DJ Orkidea, Jimi Tenor ja Giant Robot. Indietä edustaa myös Eläkeläiset-ryhmä, joka on saavuttanut erityisen suosion Saksassa hauskoilla humppacovereillaan. Suomi on antanut musiikkimaailmalle myös useita klassisen musiikin edustajia.

Jean Sibelius on kansainvälisesti tunnetuin suomalaisista säveltäjistä, mutta Suomessa on syntynyt myös muita menestyksekkäitä säveltäjiä.

Esimerkiksi Esa Sallinen, joka toimii nykyään Lontoon Philarmonia-orkesterin ylikapellimestarina ja Sakari Oramo, joka toimii BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Laulajista ovat olleet tunnettuja basso Martti Talvela, ja myös sopraanot Soile Isokoski sekä Karita Mattila.

Martti Talvela

Suomen kansainvälisesti menestynein artisti on tällä hetkellä Saara Aalto, joka on osallistunut useisiin laulukilpailuihin, mukaan lukien Suomen euroviisut 2011, joissa hän sijoittui toiseksi. Hän laulaa usealla kielellä ja häneltä on julkaistu yksi kiinan kielellä laulettu albumi.

Suomalaisia artisteja kotimaisella lavalla

Kansainvälisesti menestyneiden artistien lisäksi Suomessa on ollut lukuisia artisteja, jotka ovat saavuttaneet suuren suosion maan sisällä. Varsinkin suomalainen tango ja iskelmä ovat olleet suosittuja musiikkilajeja.

Suomen musiikin suuria nimiä ovat olleet mm. säveltäjä Toivo Kärki, laulajat Olavi Virta, Tapio Rautavaara, romanilaulaja Taisto Tammi, Laila Kinnunen, Annikki Tähti, Eino Grön, Reijo Taipale, Katri Helena.

1930-luvulla tanssiorkesteri Dallape on saavuttanut suuren suosion ja sitä pidettiin maan parhaimpana tanssiorkesterina, joka on säestänyt monia sen ajan artisteja. Olavi Virtaa pidetään edelleenkin Suomen parhaimpana laulajana ja ainoana oikeana tangokuninkaana.

Juuri hän on ollut suomalaisen tangon uranuurtajana, joka on levyttänyt suomeksi monia kansainvälisesti menestyneitä kappaleita, kuten Hopeinen kuu, Häämuistojen valssi ja Vihreät Niityt.

Jotkut suurta suosiota saavuttaneista lauluista ovat hänen itsensä sanottamia ja säveltämiä, kuten valssi Yö kerran unhoa annoit. Hänellä oli poikkeuksellisen komea, lumoava ja monipuolinen ääniala sekä vahva kyky eläytyä lauluun ja välittää tunteita.

Suomalaisia artisteja kotimaisella lavalla

Myös suosittuja olivat yhtyeet Kipparikvartetti, MetroTytöt ja Valtosen siskot, jotka ovat esiintyneet myös ulkomailla.

Nykypäivänä ovat suosittuja sellaiset myös kansainväliseen menestykseen tähtäävät artistit, kuten Jari Sillanpää, Cheek, Robin, Suvi Teräsniska, Antti Tuisku. Pitkään ovat olleet suosittuja myös venäläistaustaisen Babitzin-suvun jäsenet rock – ja popmuusikot Kirka, Sammy, Muska ja Anna.

- Mainos -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uutiset

Viimeaikaiset