Miksi Juhannusta Vietetään

Tärkeät päivämäärät ja numerot

Aika Tapahtuma Yksityiskohdat
Kesäkuun 20.-21. Kesäpäivänseisaus Vuoden pisin päivä
24. kesäkuuta Pyhän Johannes Kastajan päivä Kristillinen juhla
1955 Juhannuksen siirtäminen Suomessa juhannusta alettiin viettää lauantaina välillä 20.-26. kesäkuuta

Johdanto

Juhannus, eli keskikesän juhla, on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä ja rakastetuimmista juhlapäivistä. Suomessa juhannusta vietetään kesäkuun 20.-26. välisenä lauantaina. Tämä juhla yhdistää pakanalliset keskikesän juhlat ja kristillisen Pyhän Johannes Kastajan päivän, luoden ainutlaatuisen sekoituksen perinteitä ja symboliikkaa.

Pakanallinen tausta

Kesäpäivänseisaus

Juhannuksen juuret ulottuvat muinaisiin pakanallisiin aikoihin, jolloin keskikesän juhlaa vietettiin kesäpäivänseisauksen aikaan, jolloin päivänvalo on pisimmillään.

Pohjois-Euroopassa tämä aika nähtiin maagisena, ja siihen liittyi monia uskomuksia ja rituaaleja. Ihmiset uskoivat luonnon olevan täynnä yliluonnollisia voimia ja että tämä aika oli otollinen hedelmällisyydelle ja menestykselle. Tuli, vesi ja kukat olivat keskeisiä elementtejä juhlan vietossa.

Kristillinen vaikutus

Pyhän Johannes Kastajan päivä

Kristinuskon levitessä juhannuksen viettoon liitettiin Pyhän Johannes Kastajan päivä, joka on 24. kesäkuuta. Johannes Kastajan syntymää juhlitaan kuusi kuukautta ennen Jeesuksen syntymää, ja juhla sai näin kristillisen merkityksen. Tästä huolimatta monet juhannuksen perinteet säilyttivät pakanalliset piirteensä, kuten kokkojen polttaminen ja kukkaseppeleet.

Perinteet ja tavat

Kokot ja juhannussalot

Juhannuksen keskeisiä perinteitä ovat kokkojen polttaminen ja juhannussalon pystyttäminen. Kokot ovat suuria nuotioita, jotka sytytetään juhannusyönä. Niiden uskotaan karkottavan pahoja henkiä ja tuovan onnea.

Juhannussalko, joka koristellaan kukilla ja lehvillä, on symboli hedelmällisyydestä ja luonnon kukoistuksesta. Sen ympärillä tanssitaan ja lauletaan kansanlauluja.

Ruoat ja juomat

Juhannukseen liittyy myös perinteisiä ruokia ja juomia. Suomessa juhannusateriaan kuuluu usein uusia perunoita, silliä, grilliruokaa ja mansikoita. Juomapuolella nautitaan yleensä olutta ja snapsia, joiden yhteydessä lauletaan juomalauluja. Tämä yhteisöllinen ruokailu ja juominen ovat tärkeä osa juhlan viettoa ja vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Johtopäätös

Juhannuksen vietto yhdistää muinaiset pakanalliset keskikesän juhlat ja kristillisen Pyhän Johannes Kastajan päivän perinteet. Se on aikaa, jolloin juhlitaan valoa, kesää ja yhteisöllisyyttä perheen ja ystävien kanssa.

Juhannuksen perinteet, kuten kokot, juhannussalot ja perinteiset ruoat, ovat keskeinen osa suomalaista kulttuuria ja tekevät tästä juhlapäivästä erityisen ja rakastetun.

- Mainos -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uutiset

Viimeaikaiset