Kori löytyi Thônis-Heracleionin raunioista ja sen sisällä oli doumapähkinöitä ja rypäleen siemeniä.
Vedenalaista Thônis-Heracleionin metropolia Egyptin rannikolla Abū Qīrissa tutkineet tutkijat löysivät hedelmäkorin, jonka uskotaan olevan ajalta neljä vuosisataa ennen ajanlaskumme alkua.
Uskomatonta kyllä korista löytyi doumapähkinöitä, jotka ovat peräisin muinaisten egyptiläisten pyhänä pitämästä Afrikassa kasvavasta palmupuulajikkeesta, ja rypäleen siemeniä.
”Mitään ei häiritty,” meriarkeologi Franck Goddio kertoi Guardianin Dalya Albergelle. ”Oli uskomatonta nähdä korillisia hedelmiä.”
Goddio ja hänen kollegansa Euroopan vedenalaisen arkeologian instituutissa (IEASM) löysivät astiat yhdessä Egyptin turismin ja antiikkiesineiden ministeriön kanssa. Tutkijat ovat havainnoineet muinaista Välimeren kaupunkia Thônis-Heracleion sen uudelleen löytymisestä vuonna 2001 lähtien Egypt Independent -sivuston mukaan.
Korit löytyivät maanalaisesta huoneesta ja ne saattavat olla hautajaislahjus Greek City Timesin mukaan. Tutkijat löysivät läheltä myös 197×26 jalkaa kokoisen hautakummun sekä näyttävän kokoelman kreikkalaisia hautajaistarvikkeita, jotka ovat luultavasti alueella asuneiden kauppiaiden ja palkkasoturien jäämistöä.
”Löysimme kaikkialta todisteita poltetuista materiaaleista,” sanoo Goddio CNN:n Radina Gigovan lainaamassa lausunnossa. ”Spektaakkelimaisia seremonioita on varmasti järjestetty tässä paikassa. Paikan täytyy olla ollut kiinni satoja vuosia, koska emme löytäneet uudempia esineitä kuin ajalta neljäsataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua, vaikka kaupungissa elettiin vielä vuosisatoja tämän jälkeen.”
Muita hautakummusta tai sen ympäriltä löydettyjä objekteja ovat esimerkiksi keramiikka, pronssiesineet ja egyptiläistä Osiris-jumalaa esittävät figuurit.
Löysimme satoja keramiikkaesineitä, Goddio kertoi Guardianille. ”Yksi toisensa päällä. Nämä ovat maahan tuotua keramiikkaa, punaista mustalla.”
Thônis-Heracleion perustettiin noin kahdensan vuosisataa ennen ajanlaskumme alkua. Goddion verkkosivuilla sanotaan, että kaupunki toimi välttämättömänä porttina laivoille, jotka halusivat kulkea Egyptiin Kreikan valtakunnasta ennen Aleksandrian perustamista noin 331 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.
Kiireinen kaupankäynnin keskus saavutti huippunsa noin kuusisataa tai neljäsataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Rakennukset sijoittuvat keskustemppelin ympärille ja kaupungin eri osien välillä kulkee verkosto kanaaleja. Kodit ja muut uskonnolliset rakennelmat seisoivat saarilla lähellä Thônis-Heracleionin sydäntä.
Kerran merenkäynnin ja kaupankäynnin keskuksena tunnettu kaupunki upposi Välimereen 800 vuotta ajanlaskumme alun jälkeen.
Jotkut historioitsijat kertovat kaupungin tuhon syyksi nousevan merenpinnan ja epätasaisen alustan, kuten Reg Little kirjoitti Oxford Mailissa vuonna 2015. Toiset historioitsijat taas kertovat syyksi maanjäristykset ja tulvat, jotka aiheuttivat 42 neliömailin kokoisen Nile Delta -alueen vajoamisen meren, CNN mukaan.
Art Newspaperissa Emily Sharpe raportoi vuonna 2016, että asiantutijat uskoivat aikaisemmin Heracleionin, johon kreikkalainen historioitsija Herodotus viittasi vuonna viisisataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua, oli erillinen kaupunki Thônisista, joka on itseasiassa paikan egyptinkielinen nimi. Goddion tiimin vuonna 2001 löytämä taulu auttoi tutkijoita tulemaan siihen lopputulokseen, että nämä kaksi paikkaa ovat todellisuudessa yksi ja sama paikka.
Objektien löytäminen Thônis-Heracleionin raunioista on hankala tehtävä, koska niitä peittävät useat kerrokset suojaavaa sakkaa.
”Tavoitteena on oppia niin paljon kuin mahdollista kaivauksella häiritsemättä paikkaa,” Goddio kertoi vuonna 2016 Art Newspaperille.
Oxford Mailin mukaan aikaisemmat löydökset Thônis-Heracleionista sisältävät yli 700 muinaista ankkuria, kultakolikkoa ja -painoa sekä tusinoittain pieniä kalkkikivisiä sarkofageja, joiden sisällä on muumioituja eläimiä. Viime kuussa arkeologit löysivät hyvin säilyneen kaksisataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua ajoittuneen sota-aluksen eri puolelta kaupunkia.
Asiantuntijat olettavat löytävänsä lisää esineistöä kaivaukselta tulevaisuudessa. Puhuessaan Guardianille Goddio arvioi, että he ovat tutkineet vain noin 3% vajonneesta kaupungista sen löytämisen jälkeen viimeisen 20 vuoden aikana.