Musiikki kuuluu kaikkiin maailman kulttuureihin. Musiikkia on ollut olemassa ainakin 50,000 vuotta jo ja mahdollisesti sai alkunsa Afrikassa. Musiikista tuli sitten tärkeä osa ihmiselämää.
Eri kulttuurien musiikit ovat erilaisia koska niissä on eri sosiaalisia ja ekonomisia, ilmastollisia ja teknologisia elementtejä. Eri paikoissa välitetään eri emotioita ja ideoita musiikin kautta, ja nämä vaihtelevat ympäri maailmaa.
Keskiajan musiikki
Keskiajan musiikki alkoi noin vuonna 450 ja kesti seuraavat tuhat vuotta. Siihen kuului kirkollinen musiikki ja maallinen musiikki.
Kirkolliseen musiikkiin kuului muun muuassa gregoriaaninen kirkkolaulu, joka oli yksiääninen kuorolaulu jossa oli vapaa rytmi ja joka laulettiin latinan kielellä.
Siihen kuului sen lisäksi organum, tai kaksiääninen laulu jossa toinen ääni laulaa kvartin tai kvintin matalampaa kuin melodia.
Maalliseen musiikkiin kuului eri lauluja jossa aiheina oli rakkiaus ja ritaritarinat. Trubadoorit esittivät näitä kappaleita, joihin kuului joskus myös eri soittimia kuten fidel, luuttu, harppu, eri lyömäsoittimet ja huilu.
Renesanssin ajalla melodiat ja harmoniat kehittyivät monimutkaisemmaksi. Tämä oli 1400-1600 luvuilla. Myös soittimet kehittyivät runsaasti keskiajasta.
Barokkiajan musiikki
Barokkimusiikin aikana, vuosina 1600-1750, orkesteri löysi modernin muotonsa ja soitinmusiikki itsenäistyi. Musiikissa pyrittiin virtuoosi elementteihin ja dynamiikat kehittyivät.
Musiikista tuli erittäin koristeellista aiempaan verrattuna, ja tauot vähenivät. Passio ja oratoria kehittyivät kertomaan eri Raamatun tapahtumista, ja kantaatti kehittyi kirkkomusiikkilajina.
Yksi tunnetuimmista barokin aikaisista säveltäjistä oli Antonio Vivaldi, Italialainen säveltäjä kuka sävelsi yli kuusisataa teosta eri instrumenteille ja luopui urastaan pappina keskittyäkseen viulunsoittoon ja säveltämiseen. Vielä kuuluisampi säveltäjä barokin aikana oli Johann Sebastian Bach, kuka toimi hovisäveltäjänä Saksassa.
Hän sävelsi uruille, jousille, lalulle ja useammalle muulle instrumentille, ja eli vuosina 1685-1750.
Klassismin musiikki
Klassismin aika alkoi 1700 luvulla, ja keskittyi Wienin alueeseen. Melodioista tuli selkeämpiä ja mieleenpainuvimpia, ja instrumenttaalinen musiikki kasvoi jälleen kerran suosiossa.
Ooppera ei itse kuollut kuitenkaan – se kasvoi myös suosiossa kun eri säveltäjät rupesivat säveltämään muissa kielissä kuin Italiaksi.
Joseph Haydn ja Amadeus Mozart olivat kaksi suosituimpia säveltäjiä klassismin ajasta, mutta mukaan liittyi myös Ludwig van Beethoven ja Franz Schubert.
Mozart on ehkä kautta aikojen tunnetuin ihmelapsi, kuka aloitti säveltämään neljä vuotiaana ja kuoli nuorena miehenä. Beethoven kuuroutui jo 45 vuotiaana mutta jatkoi säveltämistä.
Romantiikka
Romantiikan aikana, vuosina 1815 – 1910, musiikista tuli enemmän emotionaalista ja ilmaiasutavat laajenivat. Useat klassismin ajan perinteet saivat jatkumoa romantiikan aikana, kuten sonaattimuoto.
Yksi tärkeä periaate oli teoksen ainutkertaisuus. Runous, luonto, historia ja filosofia toimivat inspiraationa romantiikan ajan sävellyksille. Esimerkiksi Tchaikovsky ja Sibelius toimivat nostamassa kansallisromantiikkaa omissa maissaan, Venäjässä ja Suomessa.
Nykymusiikki
Nykymusiikki on ikään kuin räjähdyttänyt musiikin alaa moneen eri suuntaan. Claude Debussyn ja Arnold Schönbergin jälkeen impressionismi ja expressionismi löysi uusia periaatteita avante garde ilmaisussa.
Esimerkiksi ensimmäinen ja toinen maailmansodat vaikuttivat kovasti säveltäjiin ja heidän säveltämiseensä. Esimerkiksi Prokofiev sävelsi syviä kontrasteja musiikkiinsa, ilmaistakseensa sodan luomaa tuhoa ja ihmiskunnan toivoa inhimillisyyden palauttamisesta ja lapsen uskon toipumisesta.
Nykymusiikki koki historiallista painolastia klassisen musiikin kärkenä ja pyrkii edelleen irtautumaan näistä raameista.Nykyisin nykymusiikkia kuuntelevat tietty yleisö ja sitä yrittävät kovasti orkesterit ja eri musiikin instituutiot laajentaa, eri konserttiteemoilla esimerkiksi tai konsertti paikoilla.
Väitteistä huolimatta klassinen musiikki ei ole kuolemassa vaan elää hyvää ja rohkeata elämää monessa eri kulttuurisessa instituutiossa ja yksityisten tekijöiden parissa. Jos välitat musiikin kehityksestä, osallistu konsertteihin tai muihin musiikin esityksiin omalla paikkakunnallasi.