asd

Miksi Stubbin Hallitus Kaatui

Tärkeät päivämäärät ja numerot

Aika Tapahtuma Yksityiskohdat
24. kesäkuuta 2014 Stubbin hallitus muodostetaan Alexander Stubb nimitetään pääministeriksi
Syyskuu 2014 Vihreä liitto eroaa hallituksesta Ero syynä Fennovoima-hankkeen hyväksyminen
19. huhtikuuta 2015 Eduskuntavaalit Keskusta voittaa vaalit, Stubbin puolue häviää
29. toukokuuta 2015 Stubbin hallitus eroaa Juha Sipilä muodostaa uuden hallituksen

Johdanto

Alexander Stubbin hallitus, joka muodostettiin kesäkuussa 2014, oli Suomen 73. hallitus. Seuraavana vuonna, toukokuussa 2015, hallitus kuitenkin kaatui. Stubbin hallituksen kaatumiseen vaikuttivat useat tekijät, kuten poliittiset erimielisyydet, sisäiset ristiriidat ja taloudelliset haasteet.

Poliittiset erimielisyydet

Vihreän liiton ero hallituksesta

Yksi merkittävimmistä syistä Stubbin hallituksen kaatumiseen oli Vihreän liiton ero hallituksesta syyskuussa 2014. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun hallitus päätti tukea Fennovoima-yhtiön ydinvoimahanketta, johon liittyi venäläisen valtionyhtiön Rosatomin osallistuminen.

Vihreä liitto vastusti hanketta ympäristösyistä ja Venäjän poliittisen vaikutusvallan lisääntymisen vuoksi. Vihreän liiton ero heikensi hallituksen enemmistöä eduskunnassa ja aiheutti sisäisiä jännitteitä.

Taloudelliset haasteet

Suomen talouden tilanne

Stubbin hallituksen aikana Suomen talous kamppaili useiden haasteiden kanssa, kuten hitaan talouskasvun ja korkean työttömyyden. Hallitus yritti toteuttaa useita talousuudistuksia, mutta kohtasi vastustusta sekä eduskunnassa että kansalaisten keskuudessa. Taloudellinen epävarmuus heikensi hallituksen suosiota ja vaikeutti sen toimintaa.

Sisäiset ristiriidat

Puolueiden välinen jännite

Stubbin hallitus koostui viidestä puolueesta: Kansallinen Kokoomus, Sosiaalidemokraattinen puolue, Vihreä liitto, Ruotsalainen kansanpuolue ja Kristillisdemokraatit.

Monipuoluehallituksessa oli vaikeuksia löytää yhteisiä linjauksia ja kompromisseja. Erityisesti talouspolitiikka ja ympäristökysymykset aiheuttivat kitkaa puolueiden välillä, mikä heikensi hallituksen toimintakykyä.

Eduskuntavaalit 2015

Keskustan voitto

Huhtikuussa 2015 pidetyt eduskuntavaalit johtivat siihen, että Keskusta nousi suurimmaksi puolueeksi. Stubbin johtama Kansallinen Kokoomus jäi toiseksi, ja hallitus joutui väistymään.

Juha Sipilä muodosti uuden hallituksen, joka korvasi Stubbin hallituksen toukokuussa 2015. Vaikka Stubbin hallituksen kaatumiseen vaikuttivat useat tekijät, vaalituloksen merkitys oli ratkaiseva.

Johtopäätös

Stubbin hallituksen kaatuminen johtui useiden tekijöiden yhdistelmästä, mukaan lukien poliittiset erimielisyydet, taloudelliset haasteet ja sisäiset ristiriidat.

Vihreän liiton ero hallituksesta, talouden vaikea tilanne ja puolueiden välinen jännite heikensivät hallituksen toimintakykyä. Lopullinen sysäys hallituksen kaatumiselle oli huhtikuun 2015 eduskuntavaalit, joissa Keskusta voitti ja muodosti uuden hallituksen.

- Mainos -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uutiset

Viimeaikaiset