asd

Gizan Pyramidit

Tärkeät päivämäärät ja numerot

Aika Tapahtuma Yksityiskohdat
n. 2589-2566 eaa. Khufun suuri pyramidi Alkuperäinen korkeus 147 m, nykyään 139 m
n. 2558-2532 eaa. Khafren pyramidi Korkeus 136 m, Suuri sfinksi sijaitsee tässä kompleksissa
n. 2532-2503 eaa. Menkauren pyramidi Korkeus 65 m, pienin Gizan kolmesta pyramidista
n. 2600 eaa. Gizan pyramidien rakentaminen alkaa Neljännen dynastian aikakausi
1979 UNESCO

maailmanperintökohde

Gizan pyramidit lisätään listalle

Johdanto

Gizan pyramidit, jotka sijaitsevat Kairon länsipuolella Niilin länsirannalla, ovat yksi maailman kuuluisimmista arkeologisista kohteista. Ne rakennettiin neljännen dynastian aikana (n. 2575-2465 eaa.) ja ne muodostavat merkittävän osan Egyptin historiallista ja kulttuurista perintöä.

Kolme suurinta pyramidia rakennettiin faraoille Khufu, Khafre ja Menkaure, ja ne tunnetaan suuruudestaan ja teknisestä taidostaan.

Khufun suuri pyramidi

Khufun suuri pyramidi, joka tunnetaan myös nimellä Cheopsin pyramidi, on Gizan suurin ja vanhin pyramidi. Sen alkuperäinen korkeus oli 147 metriä, mutta nykyään se on noin 139 metriä korkea eroosion ja huipun poistamisen vuoksi.

Pyramidi koostuu noin 2,3 miljoonasta kivilohkareesta, joiden keskipaino on 2,5 tonnia. Rakentamiseen käytettiin sekä paikallista kalkkikiveä että graniittia, joka tuotiin Assuanista. Pyramidi on ainoa säilynyt antiikin seitsemästä ihmeestä.

Khafren pyramidi ja Suuri sfinksi

Khufun pojan, farao Khafren, pyramidi on hieman pienempi kuin isänsä pyramidi, mutta se sijaitsee korkeammalla tasanteella, mikä antaa sille illuusion suuremmasta koosta. Khafren pyramidin korkeus on noin 136 metriä.

Tämä pyramidi kompleksi sisältää myös kuuluisan Suuren sfinksin, joka on maailman suurin yksittäisestä kivestä veistetty patsas. Sfinksillä on ihmisen pää ja leijonan vartalo, ja se vartioi pyramidikompleksia.

Menkauren pyramidi

Gizan kolmas suuri pyramidi rakennettiin Khafren pojalle, farao Menkaurelle. Tämä pyramidi on merkittävästi pienempi kuin kaksi muuta, sen korkeus on noin 65 metriä.

Menkauren pyramidin ympärillä on kolme pienempää satelliittipyramidia, jotka on todennäköisesti tarkoitettu kuningattarille tai prinsessoille.

Rakennustekniikat

Gizan pyramidien rakentaminen oli valtava tekninen saavutus. Useimmat nykyiset teoriat viittaavat siihen, että pyramidit rakennettiin käyttämällä suuria ramppijärjestelmiä, joiden avulla kivilohkareet voitiin kuljettaa korkeammalle tasanteelle pyramidin kasvaessa.

Raskaita kivilohkareita kuljetettiin kelkoilla, ja hiekan kastelu vähensi kitkaa, mikä helpotti niiden liikuttamista. Niilin tulvat helpottivat myös rakennusmateriaalien kuljetusta.

Pyramidien merkitys

Pyramidit rakennettiin faraoiden hautapaikoiksi ja ne symboloivat heidän jumalallista valtaansa sekä kuolemattomuutta. Pyramidien muodon on ajateltu edustavan auringonsäteitä tai portaikkoa, joka auttaa faraon sielua nousemaan taivaisiin. Pyramidit olivat osa laajempaa kompleksiä, joka sisälsi temppeleitä, hautoja ja muita rakennuksia, jotka palvelivat faraota hänen kuolemanjälkeisessä elämässään.

Gizan pyramidit ovat säilyneet tuhansia vuosia ja ne jatkavat ihmisten hämmästyttämistä sekä tutkimista nykypäivänä. Ne ovat todiste muinaisen Egyptin insinööritaidosta ja kulttuurin suuruudesta.

- Mainos -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uutiset

Viimeaikaiset