Baletti on yksi läntisen maailman vanhimmista ilmaisutaiteen ja tanssin muodoista. Balettitanssijoiden liikehdinnässä yhdistyy menneiden maailmojen eleganssi, kehon liikkeiden sulavuus ja tanssijan tunteiden välitys. Balettia pidetään ensimmäisenä tanssin muotona, jossa oli nähtävissä taiteellisuutta ja tulkintaa.
Nykyään balettiin on sulavasti mukautettu myös uuden ajan virtauksia luoden näin kiinnostavia, uusia tyylisuuntia.
Baletin sisin olemus on pysynyt kuitenkin samana kaikki nämä vuodet – baletin tarkoitus on esittää kehon sulavan liikkeen kautta tarinoita ja kertomuksia, sekä herättää tunteita.
Balettitanssijan keveys välittyy katsojalle
Balettitanssijoiden liikehdinnässä ryhti ja ylväs asento luovat perusasetelman liikkeille. Baletin liikkeet ovat hyvin kurinalaisia ja kontrolloituja. Tanssijalta vaaditaankin loistavaa kehon kontrollointia. Koreografiat luodaan yhdistelemällä balettiliikkeitä. Tanssijoiden pyrkimys on luoda katsojalle illuusio painottomuudesta ja liikkeiden keveydestä.
Ballerinoille tyypillinen tanssi varpaiden kärjillä korostaa vaikutelmaa. Baletissa arvostetaan suuresti teknisen taitavuuden lisäksi puhdasta tyyliä. Tärkeimmät baletin tyylisuunnat jakautuvat neljään: venäläinen, ranskalainen, italialainen ja englantilainen.
Baletti on alunperin syntynyt Euroopan hoveihin, mistä se on levinnyt kaikkialle maailmaan. Venäläinen baletti näkyy erityisesti kotimaassamme, sillä useat suomalaiset korkean tason tanssijat ovat opiskelleet venäläisissä akatemioissa. Naapurimaassamme baletilla on pitkät perinteet ja se nauttii suuresta arvostuksesta.
Baletin kehitys taiteenmuotona
Jo 1700-luvulla baletti erkaantui hovin viihdytyksestä itsenäiseksi, esittäväksi taiteenlajiksi. Murrosvuosina korostui idea tanssista tarinan kertomisen elementtinä.
Tanssijan tulkinta ja tunteiden ilmaisu muodostui tärkeäksi osaksi koreografiaa. Tähän saakka tanssiesitykset olivat käsitelleet pääasiassa jumalaisia teemoja, mutta nyt luonnolliselle liikkeelle ja tavallisesta elosta inspiroitumiselle annettiin tilaa.
1800-luvulla baletti eli muun kulttuurillisen kehityksen mukana.
Yleisen taiteen suuntauksen mukaisesti myös baletissa alkoi romantismin aika. Tanssin teemoissa palattiin yliluonnollisiin hahmoihin, ja eksotiikka ja kaikki normaalista arjesta poikkeava korostui esityksissä. Tanssitekniikoiden kehityksessä nähtiin suuria harppauksia. Liikkeet muuttuivat aina vain haastavammiksi.
Varvastossujen käyttö yleistyi ja sitä myötä myös liikkeet nousivat usein varpaiden kärjille tehostamaan artistista vaikutelmaa. Danse haute tyylisuuntana syrjäytti vanhan tyylin. Yksi tärkeä muutos oli miestanssijoiden roolin muuttuminen.
Nainen oli pääroolissa, ja miehen tehtävä oli tukea tätä.
Vuosisadalta on jäänyt elämään erityisesti lyyrisen keveyden esikuva, italialainen Marie Taglioni, jonka eteerisyyteen nykyajan tanssijatkin pyrkivät.
Toinen ajan esikuva oli Fanny Essler, joka toi tanssiin sähäkkyyttä nopeilla, teknisesti täydellisillä liikkeillään sekä dramaattisuutta upealla tulkinnallaan ja aistillisuudellaan.
Kun eurooppalainen baletti alkoi 1800-luvun puolivälin jälkeen rappeutua pinnalliseksi viihteeksi, Venäjän rooli baletin kehityksessä oli merkittävä.
Tsaarin hoveissa jatkettiin taiteenmuodon harjoittamista, ja hovin akatemiat ottivat vaikutteita niin ranskalaisesta kuin italialaisesta tyylistä. 1900-luvulla baletti saikin klassisia ja akateemisia piirteitä.
Suuret tähdet, kuten Anna Pavlova, tekivät tanssista tunnettua ja herättivät ihastusta maailmalla. Pikkuhiljaa baletti rupesi saamaan moderneja piirteitä, ja nykytanssin vaikutteet näkyivät aina vain enemmän myös baletissa.
Baletti on edelleen arvostettu taiteenlaji
Tänä päivänä balettikulttuuri on edelleen elinvoimainen yhdistellen klassista ja modernia tanssia. Neljä suurinta tyylinsuuntaa ovat silti edelleen erotettavissa. Tanssia harrastetaan paljon harrastustasolla, mutta myös kilpatoiminta on aktiivista.
Balettitanssija ammattina on monen nuoren tanssijanalun unelma. Parhaat tanssijat ovat suuria tähtiä. Tanssijan uran valinta tarkoittaa suurta paneutumista harjoitteluun sekä erittäin säännöllistä ja kurinalaista elämää.
Lisäksi tanssijan ruuminrakenteessa arvostetaan tiettyjä piirteitä, kuten hoikkuutta, pitkiä raajoja ja sopusuhtaisuutta.
Kaikilla tärkeimmillä, perinteikkäillä balettiryhmillä on yleensä omat ryhmään liittymiseen valmistavat akatemiat. Esimerkiksi vuonna 1773 perustettu, erittäin arvostettu Moskovan Bolshoi-baletin akatemia jatkaa toimintaansa edelleen aktiivisena. Nämä akatemiat pitävät huolen, että baletin perinteet säilyvät yli aikojen ja jatkavat taiteenlajin kehitystä.