7 mielenkiintoista faktaa muinaisesta Egyptistä

Muinainen Egypti on yksi myyttisimmistä ja upeimmista kulttuureista meidän aikakaudellamme. Siihen liittyy todella paljon kaikkea mielenkiintoista ja ihmiset yhä tänäkin päivänä haluavat kuulla ja ymmärtää enemmän tästä menestyksekkäästä sivilisaatiosta.

Uudet Nettikasinot eivät olleet siihen aikaan läsnä, mutta egyptiläiset rakastivat silti lautapelien pelaamista. Myöskin ruoka oli lähellä faaraoiden sydämiä.

Mitä muuta mielenkiintoista muinaiseen Egyptiin sitten liittyy? Tässä 7 jännää faktaa muinaisesta Egyptistä!

1) Kleopatra ei ollut Egyptistä

Yhdessä kuningas Tutin eli Tutankhamonin kanssa kenties kukaan muu hahmo/henkilö ei liity muinaiseen Egyptiin yhtä vahvasti kuin Kleopatra VII.

Koska Kleopatra syntyi Aleksandriassa, oli hän itse asiassa osa pitkää kreikkalais-makedonialaisten jonoa, joka alun perin polveutui Ptolemaios I:stä. Hän oli yksi Aleksanteri Suuren luotettavimmista luutnanteista.

Ptolemaios-dynastia hallitsi Egyptiä vuosina 323-30 eaa., ja iso osa sen johtajista pysyi kulttuuriltaan kreikkalaisina. Itse asiassa Kleopatra oli tunnettu siitä, että hän oli yksi ensimmäisistä Ptolemaios-dynastian jäsenistä, joka oikeasti puhui muinaista egyptin kieltä.

2) Muinaiset egyptiläiset solmivat yhden varhaisimmista rauhansopimuksista

Yli kahden vuosisadan ajan egyptiläiset taistelivat heettiläisvaltakuntaa vastaan maiden hallinnasta nykypäivän Syyriassa. Tämä konflikti johti hyvin verisiin taisteluihin, kuten Kadeshin taistelu vuonna 1274 eKr. Faarao Ramses II:n aikakauteen mennessä kumpikaan osapuoli ei ollut selkeä voittaja näissä taisteluissa.

Sekä egyptiläiset että heettiläiset saivat uhkauksia muilta kansoilta vuonna 1259 eaa., jolloin Ramses II ja heettiläinen kuningas Hattusili III päättivät neuvotella kuuluisan rauhansopimuksen.

Tämä sopimus sai konfliktin päätökseen ja määräsi, että nämä kaksi kuningaskuntaa auttavat toisiaan, mikäli kolmas osapuoli päättää hyökätä.

Kyseinen sopimus on tunnustettu yhdeksi varhaisimmista säilyneistä rauhansopimuksista, ja siitä on jopa nähtävissä kopio YK:n turvallisuusneuvoston salin sisäänkäynnin yläpuolella New Yorkissa.

3) Muinaiset egyptiläiset rakastivat lautapelejä

Tänä päivänä lautapelit ovat todella suosittuja ihmisten keskuudessa, mutta ne nauttivat samanlaista suosiota jo muinaisessa Egyptissä. Nimittäin Niilin varrella vietetyn pitkän ja raskaan työpäivän jälkeen egyptiläiset usein rentoutuivat pelaamalla lautapelejä.

He pelasivat useita erilaisia pelejä, mukaan lukien “Mehen” ja “Dogs and Jackals”, mutta ehkä suosituin peli tunnettiin nimellä “Senet”.

Tämä ajanviete [Senet] juontaa juurensa jopa 3500 eaa. ja sitä pelattiin pitkällä laudalla, johon oli maalattu 30 neliötä. Jokaisella pelaajalla oli kasa nappuloita, joita liikutettiin laudalla nopanheittojen tai heittotikkujen mukaan.

Historijoitsijat kiistelevät edelleen Senetin tarkoita säännöistä, mutta pelin suosiosta ei ole epäilystäkään. Pelin suosiosta kertoo paljon se, että erilaiset faaraot, kuten Tutankhamon, jopa haudattivat pelilautoja omiin hautoihinsa.

4) Egyptiläiset pitivät monia eläimiä lemmikkeinään

Egyptiläiset pitivät eläimiä jumalien inkarnaatioina ja he olivat yksi ensimmäisistä sivilisaatioista, jotka pitivät eläimiä lemmikkeinään. Egyptiläiset pitivät erityisesti kissoista, jotka yhdistettiin jumalatar Bastetiin, mutta lisäksi he kunnioittivat esimerkiksi:

  • haukkoja
  • ibisejä
  • koiria
  • leijonia
  • paviaaneja

Monilla näistä eläimistä oli erityinen paikka egyptiläisessä kodissa, ja ne usein muumioitiin ja haudattiin omistajiensa kanssa heidän kuolemansa jälkeen.

Muut olennot oli puolestaan koulutettu toimimaan apueläiminä. Esimerkiksi egyptiläisten poliisien tiedettiin käyttäneen koiria ja jopa koulutettuja apinoita partioissa ja etsinnöissä.

5) Pyramidit eivät ole orjien rakentamia

Pyramidirakentajan elämä ei ollut helppoa. Työntekijöiden luurangoissa on nähty merkkejä niveltulehduksesta ja monista muista vaivoista, mutta todisteet viittaavat siihen, etteivät massiivisia hautoja rakentaneet ihmiset olleet orjia.

Sen sijaan näiden muinaisten rakennusten kasaamisesta vastasivat palkatut työntekijät.

He olivat sekoitus taitavia käsityöläisiä ja väliaikaisia apukäsiä, ja jotkut näyttävät olleen hyvinkin ylpeitä omista ammateistaan. Monumenttien läheltä löydetyt graffitit viittaavat siihen, että he ovat usein antaneet omille ryhmilleen humoristisia nimiä, kuten “Menkauren juoppo” tai “Khufun ystävät”.

Kreikkalainen historijoitsija Herodotos loi ensimmäisen kerran 500-luvulla eaa. ajatuksen siitä, että orjat rakensivat pyramideja ruoskan piiskauksen alaisuudessa, mutta useimmat historijoitsijat pitävät sitä nyt myyttinä. Orjia käytettiin sen sijaan enimmäkseen koti- ja kenttäpalvelijoina.

6) Egyptiläiset faaraot olivat usein ylipainoisia

Egyptiläisessä taiteessa faaraot kuvataan yleensä tyylikkäinä, hoikkina ja todellisina veistoksina, mutta näin asia ei mitä todennäköisimmin oikeasti ollut.

Egyptiläinen ruokavalio, johon sisältyi olutta, viiniä, leipää ja hunajaa, piti sisällään paljon sokeria, ja tutkimusten mukaan sillä on voinut olla paljonkin vaikutusta kuninkaalliseen vyötärölinjaan.

Muumioihin kohdistuneet tutkimukset ovat osoittaneet, että monet Egyptin hallitsijat olivat ylipainoisia ja sairaita, ja osa kärsi jopa diabeteksestä. Yksi merkittävin esimerkki tästä on legendaarinen kuningatar Hatshepsut, joka eli 1400-luvulla eaa.

Vaikka hänen sarkofaginsa kuvastaa häntä hoikkana ja urheilullisena, uskovat monet historijoitsijat, että hän oli itse asiassa kaljuuntuva ja lihava. Hän ei kuitenkaan välttämättä kuollut ylipainoonsa ja sen mukana tuleviin sairauksiin, vaan tutkimusten mukaan on mahdollista, että hän kuoli kasvovoiteeseen.

7) Egyptiläisillä naisilla oli paljon oikeuksia ja vapauksia

Vaikka Egyptistä löytyi muutama todellinen voimanainen, ei muillakaan naisilla ollut yhtään huonot oltavat. Vaikka egyptiläiset naiset on voitu nähdä julkisesti ja sosiaalisesti miehiä huonompina, nauttivat he oikeasti suuresta oikeudellisesta ja taloudellisesta riippumattomuudesta.

He saattoivat ostaa ja myydä omaisuutta, toimia valamiehistöissä, tehdä testamentteja ja jopa luoda laillisia sopimuksia. Egyptiläiset naiset eivät usein työskennelleet kodin ulkopuolella, mutta ne, jotka työskentelivät, saivat yleensä saman palkan samoista töistä kuin miehet.

Toisin kuin muinaisen Kreikan naiset, jotka olivat käytännössä miesten omistuksissa, oli egyptiläisillä naisilla oikeus erota ja mennä uudestaan naimisiin.

Egyptiläisten parien tiedettiin jopa neuvottelevan muinaisesta avioliitosta. Näissä sopimuksissa lueteltiin kaikki naisen avioliittoon tuoma omaisuus ja samalla taattiin, että hän saisi siitä korvauksen avioeron sattuessa.

- Mainos -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uutiset

Viimeaikaiset