asd

Sfinksi Egypti

Tärkeät päivämäärät ja numerot

Aika Tapahtuma Yksityiskohdat
n. 2558-2532 eaa. Sfinksin rakentaminen Farao Khafren aikana
1400 eaa. Thutmosis IV

kunnostustyöt

Dream Stele pystytetään
1817 Ensimmäinen moderni kaivaus Giovanni Battista Caviglia
1930-luku Sfinksi kaivetaan kokonaan esiin Selim Hassan

Johdanto

Sfinksi on yksi Egyptin tunnetuimmista ja mystisimmistä monumenteista. Tämä valtava kalkkikivestä veistetty patsas sijaitsee Gizassa, Niilin länsirannalla, lähellä Khafren pyramidia.

Sfinksillä on leijonan vartalo ja ihmisen pää, ja sen uskotaan kuvaavan farao Khafrea. Patsas on 73 metriä pitkä ja 20 metriä korkea, tehden siitä yhden maailman suurimmista monoliittisista veistoksista.

Sfinksin rakentaminen ja tarkoitus

Sfinksin rakentaminen ajoittuu todennäköisesti farao Khafren hallituskaudelle (n. 2558-2532 eaa.). Patsas veistettiin yhdestä massiivisesta kalkkikivilohkareesta, ja sen rakennustekniikka on edelleen osittain arvoitus.

Sfinksin uskotaan symboloivan faraon jumalallista voimaa ja toimineen suojelijana hänen pyramidikompleksilleen. Joidenkin teorioiden mukaan Sfinksillä oli myös astrologinen merkitys, ja sen sijoittelu saattaa liittyä aurinkoon ja muihin taivaankappaleisiin.

Mysteerit ja myytit

Sfinksiin liittyy monia myyttejä ja arvoituksia. Kreikkalainen nimi “Sfinksi” tuli käyttöön vasta tuhansia vuosia patsaan rakentamisen jälkeen. Muinaiset egyptiläiset saattoivat kutsua patsasta nimellä “Harmakhet”, joka tarkoittaa “Horisontin Horusta”. Tämä viittaa auringonjumalaan, johon farao samaistettiin.

Sfinksin kasvojen piirteet ovat aiheuttaneet paljon spekulaatioita. Vaikka monet uskovat sen kuvaavan Khafrea, jotkut tutkijat ovat ehdottaneet, että se saattaisi esittää hänen isäänsä Khufua tai jopa jotain muuta hallitsijaa. Sfinksin nenä on kadonnut, ja on olemassa tarinoita, että se tuhottiin tarkoituksella 1400-luvulla protestina epäjumalanpalvontaa vastaan.

Kunnostukset ja säilyminen

Sfinksi on kärsinyt vakavasta eroosiosta vuosisatojen aikana. Ensimmäiset tunnetut kunnostustyöt aloitettiin farao Thutmosis IV aikana, joka raivasi patsaan etutassut hiekan alta ja pystyi sinne muistomerkin, joka tunnetaan nimellä Dream Stele. 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa eurooppalaiset arkeologit, kuten Giovanni Battista Caviglia ja Emile Baraize, tekivät merkittäviä kaivaustöitä.

1930-luvulla egyptiläinen arkeologi Selim Hassan kaivoi Sfinksin kokonaan esiin hiekasta, ja siitä lähtien patsasta on yritetty suojella ja kunnostaa. Eroosio, ilmansaasteet ja turismi aiheuttavat kuitenkin jatkuvia haasteita sen säilymiselle.

Johtopäätös

Sfinksi on yksi muinaisen Egyptin arvoituksellisimmista ja kiehtovimmista monumenteista. Se on kestänyt tuhansia vuosia ja jatkaa inspiroimista ja hämmästyttämistä nykypäivänä.

Sen tarkka historia ja tarkoitus saattavat jäädä osittain mysteeriksi, mutta se on silti tärkeä osa Egyptin kulttuuriperintöä.

- Mainos -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uutiset

Viimeaikaiset