asd

Satavuotinen Sota

Tärkeät päivämäärät ja numerot

Aika Tapahtuma Yksityiskohdat
1337 Sodan alku Englannin kuningas Edward III vaatii Ranskan kruunua
1346 Crécy’n taistelu Englannin voitto
1356 Poitiers’n taistelu Englannin voitto, Ranskan kuningas Jean II vangitaan
1360 Brétignyn rauha Englanti saa laajoja alueita Ranskasta
1415 Agincourtin taistelu Englannin suuri voitto
1429 Orléansin piirityksen loppu Jeanne d’Arc johtaa Ranskan voittoon
1453 Castillonin taistelu Sodan loppu, Ranskan voitto

Johdanto

Satavuotinen sota (1337-1453) oli pitkäaikainen ja katkera konflikti Englannin ja Ranskan välillä, joka kesti yhteensä 116 vuotta. Sota koostui useista erillisistä vaiheista ja katkoksetta käydyistä taisteluista, joissa molemmat osapuolet pyrkivät hallitsemaan Ranskan kruunua ja alueita.

Sodan syyt

Sodan syyt juontavat juurensa moniin tekijöihin, kuten Englannin hallussa olleiden ranskalaisten alueiden hallintaan ja Englannin kuninkaiden vaatimuksiin Ranskan kruunusta.

Konfliktin aloitti Englannin kuningas Edward III, joka vaati Ranskan kruunua äitinsä kautta. Tämä vaade johti moniin sotilaallisiin yhteenottoihin ja laajamittaisiin taisteluihin.

Keskeiset taistelut ja vaiheet

Edwardin kausi (1337-1360)

Edward III aloitti sotatoimet hyökkäämällä Ranskaan ja saavuttaen merkittäviä voittoja, kuten Crécy’n (1346) ja Poitiers’n (1356) taistelut, joissa Ranskan kuningas Jean II vangittiin. Brétignyn rauha (1360) vahvisti Englannin hallintaa laajoilla Ranskan alueilla.

Carolinen kausi (1369-1389)

Ranskan kuningas Kaarle V onnistui valtaamaan takaisin suuren osan menetetyistä alueista Bertrand du Guesclin johdolla. Tämä kausi oli merkittävä Ranskan menestyksen kannalta, vaikka sota jatkui edelleen satunnaisina taisteluina ja piirityksinä.

Lancasterin kausi (1415-1453)

Englannin kuningas Henrik V herätti sodan uudelleen henkiin ja saavutti suuren voiton Agincourtin taistelussa (1415). Henrik V ja Ranskan Kaarle VI välinen Troyesin sopimus (1420) nimitti Henrikin Ranskan kruununperijäksi. Kuitenkin Henrik V kuoli pian tämän jälkeen, eikä hänen seuraajansa onnistunut säilyttämään valtakuntaansa.

Jeanne d’Arc ja sodan loppuvaiheet

Jeanne d’Arc, nuori talonpoikaistyttö, sai merkittävän roolin sodassa, kun hän johti ranskalaiset voittoon Orléansin piirityksessä (1429).

Tämä voitto käänsi sodan kulun Ranskan eduksi, ja Ranskan Kaarle VII johtamat joukot alkoivat vallata takaisin menetettyjä alueita. Lopulta Castillonin taistelu (1453) päätti sodan Ranskan voittoon, ja Englanti menetti kaikki alueensa Ranskassa lukuun ottamatta Calaisia.

Sodan vaikutukset

Satavuotinen sota muutti pysyvästi Ranskan ja Englannin poliittista ja sotilaallista maisemaa. Se edisti kansallisvaltioiden syntyä ja vahvisti monarkkien valtaa molemmissa maissa. Sota myös heikensi ritarikulttuuria ja johti uudenlaisien sotilasstrategioiden ja teknologioiden kehittymiseen.

Satavuotinen sota jätti syvän jäljen Euroopan historiaan ja loi pohjan myöhemmille konflikteille ja poliittisille muutoksille. Se on edelleen yksi historian merkittävimmistä ja pitkään kestäneistä sodista​ (Encyclopedia Britannica)​​ (World History Encyclopedia)​.

- Mainos -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uutiset

Viimeaikaiset